Skok na glavno vsebino

Arhiv ZSK

Arhiv ZSK

Združenje splošnih knjižnic > Arhiv ZSK


3. decembra 2019

Podelitev nazivov “Branju prijazna občina” za leto 2019

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo Republike Slovenije za kulturo so danes v Kulturnem domu v Medvodah tretjič podelili nazive Branju prijazna občina. Naziv, ki je namenjen spodbujanju aktivnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, so tokrat prejele občine: Cirkulane, Dobrepolje, Hoče-Slivnica, Mežica, Postojna, Polzela, Ravne na Koroškem in Ruše ter dve mestni občini: Mestna občina Maribor in Mestna občina Velenje.
Sporočilo Mojce Širok, častne pokroviteljice projekta Branju prijazna občina, lahko preberete tukaj.

 

Preberite tudi celotno sporočilo za medije!

29. novembra 2019

Podelitev nazivov “Branju prijazna občina” za leto 2019 – vabilo na prireditev

 

Vabilo na prireditev Branju prijazna občina za leto 2019.

20. septembra 2019

Nagrada Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte splošnih knjižnic 2019

 

Združenje splošnih knjižnic v letu 2019 podeljuje 2 nagradi za najboljša projekta knjižnice ali skupine knjižnic, s katerima se je:

 1.  uvedla nova,  inovativna storitev za uporabnike
 2.  uvedlo nove pristope k strokovnemu delu knjižnice, izboljšalo delovne procese, uvedlo nove prakse vodenja, realiziralo povezovanje knjižnic in uvajanje novih partnerstev, organiziralo skupne projekte, strokovna srečanja. …

ZSK podeljuje nagrado z namenom spodbuditi razvoj in  kakovostno delo splošnih knjižnic ter pomemben napredek  na področju storitev za uporabnike, na področju strokovnega dela in na področju  vodenja knjižnic.

Na razpis za nagrado lahko kandidira posamezna splošna knjižnica, ki je izvedla projekt samostojno ali v partnerstvu z drugimi organizacijami v okolju, vendar je nosilka projekta splošna knjižnica. Knjižnica svojo kandidaturo prijavi sama.

Vrednost vsake nagrade je 1.000 EUR, nagrado prejme knjižnica kot pravna oseba.

Možna je podelitev obeh nagrad ali samo ene, če komisija ni prejela prijave, ki ustreza kriterijem. Tudi v primeru, ko se podeli samo ena nagrada, je višina nagrade 1.000 EUR.

Prijave pošljite do 21. oktobra 2019.

12. marca 2019

Branju prijazna občina – vabilo na predstavitev dobrih praks

Vabimo vas na predstavitev razpisne dokumentacije za prijavo na natečaj Branju prijazna občina v letu 2019, ki bo

v ponedeljek, 25. marca 2019, ob 10. uri  v dvorani v pritličju Ministrstva za kulturo RS.

Namen in dokumentacijo natečaja bodo uvodoma predstavili:
Marjan Gujtman in Nataša Bucik, Ministrstvo za kulturo RS
Vesna Horžen, Združenje splošnih knjižnic.

S svojim načinom prijave na natečaj v letu 2018 in s primeri dobre prakse se bodo predstavile tudi nekatere občine,
ki so v lanskem letu pridobile naziv Branju prijazna občina, in sicer:

Mestna občina Celje

Občina Grosuplje

Občina Vrhnika

Dogodek se bo predvidoma zaključil do 12. ure.

Predstavitev dobrih praks – vabilo

8. februarja 2019

3. natečaj “Branju prijazna občina” za leto 2019

Občine ponovno vabljene k prijavi na natečaj, ki poteka od Prešerna do Prešerna, od 8. februarja do 3. decembra.

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so danes ponovno na svojih spletnih straneh objavili  javni natečaj, na katerem se bodo občine že tretjič potegovale za naziv Branju prijazna občina. Projekt je uspešno spodbudil občine – do sedaj jih je naziv pridobilo že 28, da so bolj aktivne pri sprejemanju programov in izvajanju ukrepov za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture. Javni natečaj bo odprt med 8. februarjem in 30. oktobrom 2019, podelitev nazivov ″Branju prijazna občina″ pa bo 3. decembra 2019.

Branju prijazna občina 2019. Poziv občinam

Branju prijazna občina 2019. Sporočilo za medije

7. decembra 2018

10 občin prejelo naziv Branju prijazna občina

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so danes v prostorih Levstikove dvorane v Velikih Laščah ob zaključku drugega javnega natečaja podelili 10 občinam nazive Branju prijazna občina. Nazive je prejela ena mestna občina, in sicer Mestna občina Celje ter devet  občin, in sicer Brežice, Divača, Dolenjske Toplice, Domžale, Grosuplje, Jesenice, Medvode, Vrhnika in Zreče. Nagrajene občine so ob podelitvi nazivov nagovorili Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic ter ambasadorka projekta Branju prijazna občina, mag. Tatjana Likar, svetovalka za knjižničarstvo na Ministrstvu za kulturo RS, ki je izrazila nadaljnjo podporo projektu in mag. Jerica Tomšič Lušin, direktorica občinske uprave Velike Lašče.

Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom, da občine spodbudi k bolj aktivnemu delovanju v lokalni skupnosti in povezovanju med različnimi organizacijami za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture. 10 občin, ki so se v letošnjem letu prijavile na natečaj do 30. oktobra 2018, so v svoji vlogi predstavljale dejavnosti lokalne skupnosti na področju branja. Hkrati je bil eden izmed pomembnih pogojev za sodelovanje na natečaju financiranje dejavnosti knjižnic, ki so osrednja institucija, ki vpliva na bralne navade in kulturo v družbi. Strokovna komisija je izbrala vseh 10 prijavljenih občin, ki so izpolnili vse pogoje natečaja in ki s svojimi praksami izstopajo, tako da uspešno spodbujajo sodelovanje in vključevanje prebivalcev lokalne skupnosti, da gojijo branje kot temeljno vrednoto družbe.

Sporočilo za medije

Prejemniki naziva Branju prijazna občina – Utemeljitve

23. novembra 2018

Najboljši projekti v splošnih knjižnicah 2018

Na prireditvi ob dnevu splošnih knjižnic 20. 11. 2018, ki je bila v Knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici, so bile podeljene nagrade za najboljše projekte v splošnih knjižnicah.

Prejemniki nagrade so:

 • Mestna knjižnica Grosuplje za projekt literarno glasbenih večerov “Barve glasbe in besede” / področje storitev za uporabnike
 • Knjižnica Srečka Vilharja Koper za projekt “Berimo z Rovko Črkolovko”/področje storitev za uporabnike
 • Mestna knjižnica Kranj za projekt “Družinsko branje”/ področje strokovnega dela

 

2. novembra 2018

Teden splošnih knjižnic 2018

Ves teden se v knjižnicah dogajajo prireditve in na razpolago je promocijsko gradivo.

 

Teden splošnih knjižnic 2018 infografika

 

Ponedeljek, 19. 11.: Dobimo se v knjižnici

Predstavijo se različni ustvarjalci na področju knjige, branja, besede: literati iz domačega okolja, interpreti besede iz domačega okolja, npr. gledališke skupine, ipd.

Torek, 20. 11.: Dan splošnih knjižnic

Na nacionalnem nivoju prireditev, v knjižnicah dan brezplačnega vpisa ter podarjanje propagandnega materiala.

Sreda, 21. 11.: Evropsko leto kulturne dediščine

Zgodovina domačega kraja, npr. zgodovina županov v našem kraju, rodoslovje, razglednice našega kraja, zgodovina ulice, v kateri je knjižnica, portal Kamra

Četrtek, 22. 11.: Moja knjižnica praznuje z/s…

Knjižnice se odločijo s kom ali s čim knjižnica praznuje: lahko povabijo nekoga v goste in praznujejo z njim, npr. z lokalno godbo na pihala ali pa z znanim pisateljem; knjižnica praznuje  z baloni, …

Petek, 23. 11.: Dan modrih knjig

V knjižnicah npr. razstavijo knjige z modrimi platnicami; knjige zavijejo v moder papir in jih kot skrito dobro branje ponudijo bralcem; bralcem podarijo modre beležke z zanimivimi citati iz knjig …

 

2. novembra 2018

Teden splošnih knjižnic 2018

Splošne knjižnice drugo leto zapored praznujemo teden splošnih knjižnic po vsej Sloveniji. Od 19. do 23. novembra bo po vseh knjižnicah potekalo bogato dogajanje za vse generacije pod enakimi naslovi, vendar v vsaki knjižnici posebno in edinstveno:

  Ponedeljek, 19. 11.: Dobimo se v knjižnici
  Torek, 20. 11.: Dan splošnih knjižnic
  Sreda, 21. 11.: Evropsko leto kulturne dediščine
  Četrtek, 22. 11.: Moja knjižnica praznuje s/z…
  Petek, 23. 11.: Dan modrih knjig

Tedna knjižnic se knjižničarji veselimo, saj takrat še bolj kot običajno razvajamo naše uporabnike. To je priložnost, ko lahko spet poudarimo, da so knjižnice najbolj dostopne kulturne institucije v našem okolju in da v knjižnicah spoštujemo vrednote, ki jih ljudje v tem času zelo pogrešajo.

Osrednji dogodek ob 20. novembru, dnevu splošnih knjižnic bo potekal v Knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici v torek, 20. 11. ob 11. uri. Na dogodku bomo podelili priznanja za najboljše projekte v splošnih knjižnicah.

16. septembra 2018

Nagrada Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte splošnih knjižnic 2018

Združenje splošnih knjižnic vabi splošne knjižnice, da kandidirajo za nagrado za najboljši projekt knjižnice ali skupine knjižnic, s katerim se je uvedla nova, inovativna storitev za uporabnike ali za projekt, s katerim se je uvedlo nove pristope k strokovnemu delu knjižnice, izboljšalo delovne procese, realiziralo povezovanje knjižnic in uvajanje novih partnerstev, organiziralo skupne projekte ali strokovna srečanja. ZSK želi z nagrado spodbuditi razvoj in kakovostno delo splošnih knjižnic ter pomemben napredek na področju storitev za uporabnike, na področju strokovnega dela in na področju vodenja knjižnic.
Kandidira lahko posamezna splošna knjižnica, ki je izvedla projekt samostojno ali v partnerstvu z drugimi organizacijami v okolju, vendar je nosilka projekta splošna knjižnica.
Rok za oddajo prijave je 22.oktober 2018.

 

Besedilo razpisa 2018

Prijavnica 2018 – storitve za uporabnike

Prijavnica 2018 – strokovno delo knjižnice

 

30. avgusta 2018

Povabilo k povezovanju bralne kulture, športa in gibanja

Združenje splošnih knjižnic, Zveza bibliotekarskih društev Slovenije in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez smo se ob podpori Ministrstva za kulturo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dogovorili, da se v času prvega Nacionalnega meseca skupnega branja 2018 (NMSB 2018), še posebej pa v času Evropskega tedna športa 2018 (ETŠ 2018), povežemo in pripravimo skupne dogodke v vzgojno-izobraževalnih zavodih, splošnih knjižnicah in športnih društvih, ki jih namenimo povezovanju bralne kulture, športa in gibanja.

Športne zveze in društva, vrtce in šole ter knjižnice vabimo, da se v času NMSB 2018 povežejo in skupaj pripravijo različne dogodke – od pogovorov s športniki o knjigah do skupnega branja raznolikih knjig o športu in gibanju. Cilj povezovanja naj bo skupno sporočilo otrokom, mladim in odraslim, da sta za kakovostno življenje pomembni tako šport in gibanje kot tudi dobro razvita bralna kultura in bralna pismenost.

Več informacij o NMSB in o ETŠ.

 

27. julija 2018

Predsednik republike vročil listine o častnem pokroviteljstvu nad Nacionalnim mesecem skupnega branja 2018

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Vili Podrožnik priredil sprejem ob vročitvi listin o častnem pokroviteljstvu ustanovam pobudnicam Nacionalnega meseca skupnega branja 2018.

V Sloveniji številne ustanove, ki skrbijo za bralno kulturo in razvoj bralne pismenosti, že desetletja pripravljajo različne dejavnosti – letos so jih prvikrat povezale v “Nacionalni mesec skupnega branja 2018”. Predsednik republike je prevzel častno pokroviteljstvo nad pobudo, katere dolgoročni cilj je rast bralne kulture in bralne pismenosti Slovenk in Slovencev, doma in v zamejstvu.

Listino o častnem pokroviteljstvu so prejele naslednje ustanove pobudnice: Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

Več o dogodku lahko preberete na tej povezavi.

2. maja 2018

Branju prijazna občina – primeri dobrih praks

Na predstavitvi razpisne dokumentacije za prijavo na natečaj Branju prijazna občina v letu 2018 so se 17. 4. 2018 predstavile nekatere občine, ki so v letu 2017 pridobile naziv Branju prijazna občina.

11. aprila 2018

Branju prijazna občina – vabilo na predstavitev dobrih praks

Vabimo vas na predstavitev razpisne dokumentacije za prijavo na natečaj Branju prijazna občina v letu 2018, ki bo

v torek, 17. aprila 2018, ob 10. uri v dvorani v pritličju Ministrstva za kulturo RS.

Namen in dokumentacijo natečaja bodo uvodoma predstavili:
Marjan Gujtman in Nataša Bucik, Ministrstvo za kulturo RS
Vesna Horžen, Združenje splošnih knjižnic.

S svojim načinom prijave na natečaj v letu 2017 in s primeri dobre prakse se bodo predstavile tudi nekatere občine, ki so v lanskem letu pridobile naziv Branju prijazna občina, in sicer:

Občina Hrastnik,
Občina Hrpelje Kozina,
Občina Prevalje
Občina Škofja Loka
Občina Velike Lašče

Dogodek se bo predvidoma zaključil do 12. 30 ure.

 

7. februarja 2018

Branju prijazna občina 2018

Občine ponovno vabljene na natečaj, ki poteka od Prešerna do Prešerna

KATERE BODO BRANJU PRIJAZNE OBČINE V LETU 2018?

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo RS ponovno poziva občine, da z  ukrepi in dobrimi praksami spodbujajo bralno pismenost in bralno kulturo.

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije  ponovno objavljajo  javni natečaj, na katerem se bodo občine potegovale za naziv ″Branju prijazna občina ″. Po uspešnem prvem natečaju v letu 2017, ko je med 27 prijavljenih občin nazive prejelo 18 občin, od tega dve mestni občini, se projekt nadaljuje. Pritegnil je veliko zanimanja za uvedbo dobrih praks v lokalnih skupnostih na področju bralne kultura in bralne pismenosti, kar je bil osnovni cilj projekta.

Javni natečaj bo odprt med 8. februarjem in 30. oktobrom 2018, podelitev nazivov  ″Branju prijazna občina ″ pa bo na podlagi ocene strokovne komisije potekala 3. decembra 2018.

Nagrajene občine v letu 2017 bodo svoje dobre prakse predstavile na informativnem dnevu, ki bo potekal 17. aprila 2018 na Ministrstvu za kulturo RS, kjer bodo občine lahko pridobile tudi dodatne informacije za pripravo uspešne prijave na natečaj.

 

8. decembra 2017

18 občin prejelo naziv Branju prijazna občina

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so danes v prostorih Mestne občine Kranj ob zaključku javnega natečaja podelili 18 občinam nazive Branju prijazna občina. Nazive sta prejeli dve mestni občini, in sicer Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Kranj ter šestnajst občin, in sicer Črna na Koroškem, Hrastnik Hrpelje-Kozina, Ivančna Gorica, Kamnik, Krško, Prevalje, Radovljica, Slovenske Konjice, Sveti Andraž v Slovenskih  Goricah, Škofja Loka, Šmartno pri Litiji, Velike Lašče, Trzin, Tržič in Žalec.

Nagrajene občine je ob podelitvi nazivov nagovoril predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez, tudi ambasador projekta Branju prijazna občina, minister za kulturo Republike Slovenije, Anton Peršak, ki sta izrazila nadaljnjo podporo projektu tudi v prihodnjem letu in župan Mestne občine Kranj, Boštjan Trilar.

26. novembra 2017

Podelitev nazivov branju prijaznim občinam

Prvi natečaj za pridobitev naziva “Branju prijazna občina”, ki je namenjen spodbujanju lokalnih skupnosti za razvoj bralne pismenosti, branja in bralne kulture, se bliža zaključku.

Podelitev nazivov bo 4. decembra 2017 ob 12 uri v avli Mestne občine Kranj.

 

22. novembra 2017

Na Dan splošnih knjižnic so podelili nagradi in dali možnost brezplačnega vpisa

Združenje splošnih knjižnic je na osrednjem  nacionalnem dogodku na Dan splošnih knjižnic, ki je potekal danes v Knjižnici Šmarje pri Jelšah, podelilo nagrado za Najboljši projekt splošnih knjižnic v letu 2017 Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Komisijo so prepričali s projektom Obujamo dediščino, ki s pravljičnimi večeri za odrasle v porabskem narečju spodbuja bralno kulturo med Porabskimi Slovenci ter je tako dobra praksa širjenja slovenske kulture in literature čez mejo. Podeljena so bila tudi  priznanja  12 posameznikom, ki so v projektu Berem, torej sem, pomembno obogatili koledar Sekcije za splošne knjižnice s svojimi vtisi o branju in žlahtnosti slovenske literature.

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic, je ob tem povedala: »Z Dnevom splošnih knjižnic že vrsto let opozarjamo na izjemen pomen knjižnic v Sloveniji, saj so te nenadomestljivo kulturno, izobraževalno in lokalno stičišče, ki izrazito pozitivno vpliva na širjenje bralne kulture pri nas, poleg tega pa ponuja veliko drugih storitev. V splošne knjižnice je včlanjena četrtina prebivalstva, naše prireditve pa obiskuje več kot polovica vseh prebivalcev Slovenije. Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota se je izkazala z edinstvenim projektom obujanja kulturne dediščine na območju, kjer živijo Porabski Slovenci, in se jim približala v njihovem narečju, zato smo ji podelili Nagrado za najboljši projekt splošnih knjižnic v letu 2017.Veseli nas tudi, da vedno več navdušenih bralcev vseh starosti sodeluje v projektu Berem, torej sem.«  

Za vse nove člane splošne knjižnice na današnji Dan splošnih knjižnic ponujajo brazplačen vpis za eno leto. Vsaka knjižnica bo lokalno začinila program Gostije v deželi branja, ki bo potekala do 24. novembra in kjer bo možno v splošnih knjižnicah prelistati Slovenskih TOP 10 knjig (torek, 21.11.), prisluhniti Zgodovini in zanimivosti mojega kraja (sreda, 22.11.), spoznati preostala gradiva knjižnic na vodstvih in delavnicah pod naslovom V knjižnici niso samo knjige (četrtek, 23.11.) ter prelistati najbolj brane knjige iz časa dedkov in babic, ki jih svojim vnukom priporočajo pod naslovom Modrost za mladost (petek, 24.11.).

Združenje splošnih knjižnic povezuje 58 splošnih knjižnic po Sloveniji, od katerih je vsaka organizirana v razvejano mrežo enot, ki delujejo na 271 lokacijah. Združenje povezuje tudi 10 osrednjih območnih knjižnic, pri nas pa deluje še 13 bibliobusov, ki skupaj obiskujejo kar 720 postajališč. V letu 2016 je knjižnice obiskalo 10. 200.000 obiskovalcev, ki so si izposodili 25.670.000 enot knjižničnega gradiva.

10. novembra 2017

Certifikat “Branju prijazna občina” – pravila

Pravila o kriterijih in načinu podeljevanja certifikata Branju prijazna občina.

Pravila

30. oktobra 2017

Gostija v deželi branja

LETOŠNJI DAN SPLOŠNIH KNJIŽNIC PRAZNUJEMO 20. NOVEMBRA 2017

Združenje splošnih knjižnic napoveduje Dan splošnih knjižnic, ki bo s praznovanjem branja in druženja v knjižnicah povezal več kot 50 krajev po Sloveniji. V splošnih knjižnicah bo od 20. do 24. novembra pestro dogajanje vabilo k vpisu, listanju najbolj popularnih knjig, izposoji zgoščenk, obisku delavnic in strokovnih vodstev.

24. septembra 2017

Nagrada Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte splošnih knjižnic 2017

Združenje splošnih knjižnic vabi splošne knjižnice, da kandidirajo za nagrado za najboljši projekt knjižnice ali skupine knjižnic, s katerim se je uvedla nova, inovativna storitev za uporabnike ali za projekt, s katerim se je uvedlo nove pristope k strokovnemu delu knjižnice, izboljšalo delovne procese, realiziralo povezovanje knjižnic in uvajanje novih partnerstev, organiziralo skupne projekte ali strokovna srečanja. ZSK želi z nagrado spodbuditi razvoj in kakovostno delo splošnih knjižnic ter pomemben napredek na področju storitev za uporabnike, na področju strokovnega dela in na področju vodenja knjižnic.
Kandidira lahko posamezna splošna knjižnica, ki je izvedla projekt samostojno ali v partnerstvu z drugimi organizacijami v okolju, vendar je nosilka projekta splošna knjižnica.
Rok za oddajo prijave je 20.oktober 2017

Besedilo razpisa

Prijavnica

15. marca 2017

Branju prijazna občina, vprašanja in odgovori

 1. Ali lahko predstavite kakšen inovativen primer dobre prakse?

Pomembno je, da  občine prepoznajo pomen branja. Prav gotovo jih je med njimi veliko, ki že izvajajo aktivnosti na tem področju in prepričani smo, da bomo po koncu prvega natečaja zvedeli za veliko primerov dobre prakse, ki jih bodo lahko povzele tudi druge občine, v katerih se tovrstne aktivnosti še ne izvajajo. Namen natečaja je med drugim tudi prepoznati dobre prakse na področju bralne kulture, ki se izvajajo v lokalnem okolju in javno do sedaj niso bile prepoznavne. Naša želja je, da bi se le-te razširile v čim več občinah. Po drugi strani želimo na ta način spodbujati sistemski razvoj bralne kulture v lokalnih skupnostih tako, da občine sprejmejo cilje in ukrepe na področju razvijanja bralne kulture v strateških dokumentih. Podelitev naziva ne bo enkratna, pač pa bomo projekt nadaljevali tudi v prihodnje, pri čemer bomo tudi upoštevali izkušnje, ki jih bomo dobili po koncu prvega natečaja. Veljavnost naziva je za občine omejena, prejemniki naziva se bodo morali ponovno dokazati po treh letih. Inovativnost torej ni edini kriterij, upošteval se bo širok nabor aktivnosti, ki jih občine izvajajo na področju razvijanja bralne kulture tako v materialnem kot nematerialnem pogledu.

2. Ali je smiselno, da občine izvedemo dodatne aktivnosti do septembra in oktobra 2017 in se potem prijavimo?

Da, natečaj traja tako rekoč čez celo leto in smo si ga zamislili kot spodbudo občinam, aktivnosti lahko uvedejo oziroma izvedejo tudi v letu 2017.

3. Kaj je knjižnična javna služba in kaj je več od tega? Kaj pomeni npr. da občina knjižnici omogoči dodatno zaposlitev?

Knjižnično javno službo opredeljuje Zakon o knjižničarstvu. Pomembno je, da se knjižnica poleg tega, da izvaja z zakonom predpisano dejavnost,  pri tem povezuje tudi z drugimi deležniki v svojem okolju, npr. z medgeneracijskim centrom itd.

4. Kriteriji so določeni, kakšna bodo merila ocenjevanja? Želeli bi vedeti, na čem bo poudarek.

Za ta namen bo oblikovana strokovna komisija, ki bo vloge presojala z vsebinskega vidika, kar pomeni, da bodo morale občine vse navedbe v vlogi podkrepiti s priloženimi dokazili. (npr. tudi financiranje delovanja splošne knjižnice). V primeru nejasnosti dokazil bo ob presoji vlog strokovna komisija zaprosila za dopolnitve.

5. Ali v prijavi zadošča vsebinski opis ali je potrebno dodati tudi fotografski idr. material?

Ponekod zadostuje navedba povezave na spletno stran, objava v lokalnem mediju, izjava župana idr. Pomembno je, da imajo prijavljene aktivnosti v vlogi ustrezna dokazila.

6. Pred leti je naša knjižnica delala projekt Knjižnica pod krošnjami? Ali omenjeni projekt lahko navedemo v prijavi?

Če je občina za projekt namenila namenska sredstva, potem seveda, še zlasti če projekt povezuje različne deležnike v občini, npr. s katerim od društev, bazenskim kompleksom ipd., ki jih financira občina, potem se takšen projekt upošteva.

7. Naštejte nekaj primerov dobre prakse.

Predstavnica mestne občine Slovenj Gradec je predstavila nekaj aktivnosti na področju bralne kulture, ki jih občina sofinancira ali kako drugače podpira: projekt Lahko branje, Bukvarna (prostor omogoča občina), javni zavod Mocis (Center za izobraževanje odraslih Slovenj Gradec – projekt knjige so zame).

Upoštevani bodo vsi projekti, ki jih podpira občina lahko na najrazličnejše načine, ob predpostavki, da občina v zadostni meri financirana knjižnično javno službo. Tudi muzejska javna služba ima zakonske osnove za svoje delovanje, ki vključujejo npr. pravljične ure. Pomembno je, da projekti (aktivnosti) niso del javne službe. Na natečaju prav tako ne bodo upoštevane aktivnosti, ki sodijo med pridobitne dejavnosti.

8. Kaj če splošna knjižnica sodeluje z muzejem, ki ga financira občina?

Potem se tak primer upošteva.

9. Kako boste preverjali financiranje splošne knjižnice s strani občine? Kakšna stopnja ustreznosti bo upoštevana?

Podlago za financiranje knjižnične javne službe predstavlja zakonodaja, to je zakon in podzakonski akti.

10. Kako ravnati v primeru, da  občina ne financira minimalni pogojev, kar zadeva kadrov, ima pa izpolnjene neke druge pomembne kriterije?

Občine imajo velike možnosti. Ustrezno število financiranih strokovnih delavcev v splošni knjižnici ne bo izločevalni kriterij. Izločevalni kriterij bo npr. če občina konstantno znižuje sredstva za financiranje nakupa knjižničnega gradiva.

11. V katerem časovnem obdobju izvedene aktivnosti na področju bralne kulture se upoštevajo na natečaju?

Upoštevane bodo aktivnosti (projekti), izvedene v letih 2016 in 2017.

Vprašanja in morebitne dvome glede pravilnosti izpolnjevanja vloge lahko skozi celotno obdobje trajanja natečaja pošljete na naslove kontaktnih oseb Združenja splošnih knjižnic, Skupnosti občin Slovenije in Ministrstva za kulturo RS.

 

9. marca 2017

Veliko zanimanje za naziv Branju prijazna občina

Na ministrstvu je 8. 3. 2017 potekala predstavitev razpisne dokumentacije in razpisnih kriterijev natečaja Branju prijazna občina, ki so ga razpisali Združenje splošnih knjižnic in Skupnost občin Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije. Predstavitve so se udeležili predstavniki 23 občin.

 

14. februarja 2017

Branju prijazna občina – vabilo na predstavitev

VABILO

Spoštovani predstavniki občin, vabimo vas na predstavitev
razpisne dokumentacije in razpisnih kriterijev za natečaj

Branju prijazna občina,

ki bo 8. marca 2017 ob 10. uri v dvorani
v pritličju Ministrstva za kulturo.

Predstavitev bodo izvedli:

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic
Marjan Gujtman, svetovalec za knjižnično dejavnost na Ministrstvu za kulturo
Barbara Horvat, Skupnost občin Slovenije.

Prijazno vabljeni.

9. februarja 2017

Katera bo branju prijazna občina?

Združenje splošnih knjižnic in Skupnost občin Slovenije bosta v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo RS letos prvič podelila naziv občinam, ki največ prispevajo k bralni pismenost in kulturi.

Sporočilo za medije

 

3. februarja 2017

Javni natečaj za pridobitev naziva “Branju prijazna občina”

Naziv Branju prijazna občina, ki ga podeljujeta Združenje splošnih knjižnic in Skupnost občin Slovenije, se v letu 2017 podeljuje prvič. Z nazivom želimo poudariti aktiven prispevek občine  za  izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture v lokalni skupnosti.

V aktualnih tehnološko zelo spremenjenih razmerah je spodbujanje branja različnih ciljnih skupin prebivalstva in razvijanje dojemanja branja kot vrednote prav poseben izziv in pomembna naloga družbe kot celote.  Socialni in ekonomski uspeh posameznika in posledično celotne družbe je v veliki meri odvisen od stopnje bralne pismenosti.  Raziskava Bralna kultura in nakupovanje knjig v RS iz leta 2014 je pokazala, da v Sloveniji število bralcev upada in da je branje premalo cenjena aktivnost posameznika.

S projektom Branju prijazna občina želijo splošne knjižnice v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Ministrstvom za kulturo spodbuditi lokalne skupnosti k izvajanju ukrepov za  izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture in k zavedanju, da je branje življenjska vrednota.

Glavni cilji projekta so:

 • uveljaviti pozitivno javno podobo branja;
 • izboljšati zavest o pomenu branja;
 • podpreti razvoj in izvajanje javno dostopnih programov in projektov za spodbujanje branja in pismenosti, ki potekajo na lokalni ravni in so namenjeni različnim ciljnim skupinam;
 • spodbujati in koordinirati programe ter projekte promocije branja;
 • spodbuditi občine k sprejemanju lokalnih strateških dokumentov za spodbujanje branja in razvoj bralne kulture;
 • spodbuditi občine k povzemanju primerov dobrih praks za ustvarjanje učinkovitega družbenega okolja za spodbujanje branja in razvoj bralne kulture;
 • spodbuditi sistematično vlaganje v promocijo branja in načrten razvoj bralne kulture na lokalnem nivoju.

Besedilo natečaja in prijavnica

Plakat
Letak
Bralno znamenje
Izjava predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza
Izjava Manca Renko

29. novembra 2016

Najboljši projekti v splošnih knjižnicah 2016

V Združenju splošnih knjižnic smo že četrto leto zapored podelili nagrado za najboljše projekte v splošnih knjižnicah. S to nagrado spodbujamo razvoj in  kakovostno delo splošnih knjižnic na področju storitev za uporabnike, na področju strokovnega dela in na področju  vodenja knjižnic. Prejemniki nagrade so:

 • Cankarjeva knjižnica Vrhnika za projekt Predstavitev krajevnih skupnosti v Občini Vrhnika
 • Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica za ciklus strokovnih izobraževanj za slovenske splošne knjižničarje ” Vrednotenje književnosti v knjižničarstvu in razvoj bralne kulture”

Več o nagrajencih

7. oktobra 2016

Pripombe na paket predlaganih reform avtorskega prava EU

Združenja splošnih knjižnic smo podprli pripombe, ki so jih  na paket predlaganih reform avtorskega prava EU pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici.

Pripombe NUK

28. septembra 2016

Nagrada Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte splošnih knjižnic 2016

Združenje splošnih knjižnic vabi splošne knjižnice, da kandidirajo za nagrado za najboljši projekt knjižnice ali skupine knjižnic, s katerim se je uvedla nova, inovativna storitev za uporabnike ali za projekt, s katerim se je uvedlo nove pristope k strokovnemu delu knjižnice, izboljšalo delovne procese, realiziralo povezovanje knjižnic in uvajanje novih partnerstev, organiziralo skupne projekte ali strokovna srečanja. ZSK želi z nagrado spodbuditi razvoj in kakovostno delo splošnih knjižnic ter pomemben napredek na področju storitev za uporabnike, na področju strokovnega dela in na področju vodenja knjižnic.
Kandidira lahko posamezna splošna knjižnica, ki je izvedla projekt samostojno ali v partnerstvu z drugimi organizacijami v okolju, vendar je nosilka projekta splošna knjižnica.
Rok za oddajo prijave je 19.oktober 2016

Besedilo razpisa

Prijavnica