Skok na glavno vsebino

Projekti ZSK

Projekti ZSK

Združenje splošnih knjižnic > Projekti ZSK


Knjižnice povezujejo – Vloga splošnih knjižnic na področju socialnega vključevanja

Združenje splošnih knjižnic je s projektom Knjižnice povezujejo izvajalo nacionalno zagovorniško kampanjo, s katero je želelo pokazati vlogo splošnih knjižnic v premagovanju socialne izključenosti. Takšno kampanjo je mogoče izvesti le, če so na voljo verodostojni primeri in dokazani vplivi storitev knjižnic na izbrane ciljne skupine. Zato je k sodelovanju povabilo šest knjižnic, ki že izvajajo storitve za podporo socialni vključenosti. Te so sistematično izmerile vplive teh storitev na uporabnike in uporabljajo te podatke za zagovorniško kampanjo v lokalnem okolju. Združenje je rezultate povezalo in vodilo kampanjo na nacionalnem nivoju.

Istočasno je želelo ZSK preseči splošno razširjeno razumevanje knjižnic kot izključno kulturnih institucij. Raziskava javnega mnenja med uporabniki in neuporabniki leta 2011 je pokazala, da 97% anketiranih podpira splošne knjižnice, res pa je tudi, da večina povezuje knjižnice z izposojo knjig, ne pa tudi z vrsto drugih storitev, ki jih knjižnice izvajajo. Socialno vključevanje kot glavno temo projekta smo izbrali zato, ker vrsta splošnih knjižnic že izvaja različne programe za posebne skupine uporabnikov kot so iskalci zaposlitve, rejniške družine, starejši, etnične skupine, bolniki. Zaradi vedno večje socialne neenakosti tako slovenski kot evropski strateški dokumenti za prihodnje fiskalno obdobje izpostavljajo socialno izključenost kot enega večjih problemov sodobne družbe. S projektom smo želeli dokazati, da so splošne knjižnice pomemben akter, ki lahko blaži velike družbene neenakosti.

Sodelujoče knjižnice:

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik : Učenje slovenskega jezika za tujce
Knjižnica Brežice: Migam z@ računalnikom
Splošna knjižnica Ljutomer: Medgeneracijsko branje v Domu starejših občanov Ljutomer
Mestna knjižnica Ljubljana: Karierni coaching kot metoda dela z brezposelnimi vseh starosti
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto: Pomoč romskim otrokom pri branju in razumevanju slovenskega jezika
Knjižnica Antona Tomaža Linharta Radovljica: Zmoremo – čez ovire do oviranih

Skupni video Knjižnice povezujejo

Enoletni projekt, ki je trajal od januarja do decembra 2015, sta financirala Public Libraries 2020 in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Dokument Merjenje učinkov in vplivov storitev v splošnih knjižnicah

 

 

Ob različnih priložnostih kot so obletnice ali jubileji knjižnice pripravijo večje ali manjše razstave. Ko je razstava podrta, najpogosteje obleži nekje na policah (celo v smeteh) in ne koristi nikomur več. Škoda. Ker je vanjo vloženega veliko dela in znanja.

Zato so se nekatere knjižnice odločile, da ponudijo svoje razstave v kroženje tudi drugim knjižnicam.

Izposoja razstave ne stane nič, knjižnica, ki je zainteresirana, poravna samo morebitne stroške pošiljanja oziroma dostave.

 

Mariborska knjižnica

Iz foaeja knjižnice – francoske prinešenke v slovenščino (2015)

Iz foajeja knjižnice – francoske prinešenke v slovenščino (2015)

Razstava opozarja na prisotnost francoskih oziroma romanskih besed v slovenskem jeziku in štajerskem dialektu. Vsebuje tudi 10 izbranih najprinešenk v francoski jezik, ki so bile izpostavljene v letu 2015. Avtorica razstave je Slavica Turniški Simionova.

Specifikacije: 1x slikarski pano, 3 mreže 100×200, 30 mrež 100×100, 2 trakova (naslov, podnaslov), 84 A3 format plastificiranih listov, 158 gesel.

 

Carmina figurata, kaligrami, konkretne in vizualne poezije (2014)

Carmina figurata, kaligrami, konkretne in vizualne poezije (2014)

Aleksej Kručonih je nekje izjavil, da knjiga ni več edini prostor za poezijo in zato je zasedla trg pred knjižnico. Razstava o pogosto prezrti umetniški zvrsti, ki likovno podpre vse manj slišano besedo. Avtorica razstave je Slavica Turniški Simionova.

Specifikacije: 18 slikarskih panojev 70X100;

1x delni prenos v mariborski Europark.

 

Zvezdna proga – razstava o holokavstu (2011)

Zvezdna proga – razstava o holokavstu (2011)

Razstava je domoznanska in se osredotoča ne usodo dveh mariborskih judovskih družin Kohnstein in Singer. Avtorja Boris Hajdinjak, mag. Klemen Brvar.

Specifikacije: 7 večjih panojev, 6 manjših, bodeča žica, viseč napis

Razstava je gostovala v Atriju ZRC SAZU, Pomurskem muzeju Murska Sobota, Muzeju moderne zgodovine Celje, Sinagogi Maribor, Sinagogi Lendava, knjižnicah v Slovenski Bistrici, Novi Gorici, osnovnih šolah.

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Bienale iz kovčka: razstava Iz grafičnih ateljejev MGLC

Razstava in predavanje

Bienale iz kovčka: razstava Iz grafičnih ateljejev MGLC

Projekt Bienale iz kovčka predstavlja pestro zgodovino delovanja grafičnega bienala ter razkriva številne anekdote in zakulisne zgodbe prepleta kulture in umetnosti, ki jih hrani bogat bienalski arhiv. Razstava predstavlja novejšo produkcijo manjših serij grafik iz grafičnih ateljejev MGLC izbranih umetnic in umetnikov različnih generacij. V četrtek, 24. septembra, ob 18.00 uri vas vabimo na predavanje o zgodovini Grafičnega bienala Ljubljana.

Na spletni strani MKL

 

Ekslibrisi Saše Šantla

Grafična razstava

Ekslibrisi Saše Šantla

Ob 70. obletnici smrti slikarja, grafika in skladatelja Saše Šantla (1. julij 1945) bo prvič predstavljen celoten opus njegovih ekslibrisov, od secesijskih začetkov v času študija na Dunaju do zadnjih del med 2. sv. vojno. Spomin nanj bodo obudili še predmeti iz zapuščine umetniške družine Šantel in njegove komorne skladbe, ki bodo popestrile otvoritev. Del razstave bo posvečen tudi vodilnemu slovenskemu zbiralcu ekslibrisov, pokojnemu geologu prof. dr. Rajku Pavlovcu, z izborom iz njegove bogate zbirke.

Na spletni strani MKL

 

Migracije – Manca Juvan, DK, Fernanda Prado Verčič

Transmedijska razstava

Migracije – Manca Juvan, DK, Fernanda Prado Verčič

Razstava predstavlja delo treh fotografov, ki raziskujejo razloge za migracije tako Slovencev v tujino, kot tujih državljanov v Slovenijo in gledalca nagovarja k razmišljanju o tem, da je univerzalna človeškost pred kulturno različnostjo. Rezultat preizkušanja in raziskovanja novih načinov umetniškega izraza je transmedijska razstava. Razstava je projekt Zavoda APIS v partnerstvu z Inštitutom za transmedijski dizajn in je delno financirana s strani Ministrstva za kulturo RS.

Na spletni strani MKL

Knjižnica Velenje

Celotno ponudbo si lahko ogledate na spletni strani knjižnice.

Krompir - vabilo na razstavo

Ti pa imaš krompir!

Na videz neugleden gomolj, imenovan krompir, je potreboval precej časa, da je zavzel prostor na naši mizi. Ko pa je osvojil mizo, je počasi začel prehajati tudi v naša srca in v literaturo. Na temo krompirja so, poleg receptov in napotkov za vzgajanje, zapisane zgodbe, romani, uganke, pesmi, pregovori… Še  večkrat pa se, kot naš vsakodnevni spremljevalec, zapiše v literaturi v »stranski vlogi«.

Avtorica: Stanka Ledinek. Oblikovalec: Peter Groznik – Peč.

Naslovnica + 8 plakatov
Mere: 100 cm x 70 cm x 0,3 cm
Material: kaširano na plastiki
http://www.knjiznica-velenje.si/4914

 

Spominske knjige - vabilo na razstavo

Spominske knjige

Kdo se ne spomni spominskih knjig, ki smo si jih kot šolarji, pa tudi kasneje, delili med sabo? Ko smo verjeli, da bo zapisan spomin v njej in v naših srcih ostal za vedno? Z razstavo skušamo pobrisati pajčevine s tega dela naše osebne in ljudske zapuščine. Naj vas prisrčne ilustracije ter prijazni zapisi spomnijo na neko obdobje, ki je minilo, v nas pa bo za vedno ostalo živo …

Naslovnica + 8 plakatov
Mere: 100 cm x 70 cm
Material: papir
10 kazalk
http://www.knjiznica-velenje.si/4999

 

Svetlana Makarovič - vabilo na razstavo

Svetlana Makarovič

Svetlana Makarovič. Velika umetnica. Izjemna pesnica. Avtorica večnih otroških slikanic. Ljubiteljica mačk. Vse to in še kaj več o tej ženski s pokončno držo skuša prikazati naša razstava.

Avtorica: Stanka Ledinek. Oblikovalec: Peter Groznik – Peč.

Naslovnica + 8 plakatov
Mere: 100 cm x 70 cm x 0,3 cm
Material: kaširano na plastiki
http://www.knjiznica-velenje.si/4959

 

Tone Partljič - vabilo na razstavo

Tone Partljič

Razstava nam skuša približati delo in delček življenja nam vsem znanega pisatelja Toneta Partljiča. To je fant, ki je slišal travo, kako raste. Fant, ki si je želel prijeti sonce. Avtor vsem znanega filma Moj ata, socialistični kulak. Mogoče pa je vseeno še kakšna malenkost, ki jo o njem niste vedeli.

Avtorica razstave je Stanka Ledinek. Oblikovalec: Peter Groznik – Peč.

Naslovnica + 9 plakatov
Mere (razen plakata 9): 100 cm x 70 cm x 0,3 cm
Mere plakat 9: 70 cm x 50 cm x 0,3 cm
Material: kaširano na plastiki
http://www.knjiznica-velenje.si/5028