Skok na glavno vsebino

Strokovna literatura in povezave

Strokovna literatura in povezave

Knjižničarji > Strokovna literatura in povezave


Domače:

 • Knjižnica objavlja najnovejša znanstvena spoznanja in strokovne dosežke s področij bibliotekarstva, informacijske znanosti in knjigarstva ter sorodnih ved. Arhiv revije od leta 2000 dalje je dostopen tukaj. Revija je v digitalizirani obliki v celoti dostopna tudi na Digitalni knjižnici Slovenije dLib.
 • Knjižničarske novice so portal za novice in strokovne informacije, namenjene knjižničarski in drugi zainteresirani javnosti. Portal je zaživel konec marca 2021. Knjižničarske novice, ki so pred tem izhajale kot  informativni bilten, so za obdobje od 1991 do 2020  dostopne na Digitalni knjižnici Slovenije dLib.
 • Organizacija znanja (OZ) je multidisciplinarno zasnovana strokovno-znanstvena revija, ki jo izdaja Institut informacijskih znanosti (IZUM) iz Maribora. Celoten arhiv revije je dostopen na spletni strani OZ.
 • Otrok in knjiga je strokovna revija s področja mladinske književnosti, književne vzgoje in s knjigo povezanih medijev. Ustanovljena je bila leta 1971 z namenom, da bi uveljavila mladinsko književnost kot pomembno ustvarjalno področje, ki ga je potrebno strokovno in sistematično obravnavati ter enakovredno proučevati v okviru literarne vede.
 • Potujoče novice je časopis Sekcije za potujoče knjižnice ZBDS in objavlja aktualno dogajanje v zvezi potujočimi knjižnicami.
 • SeM@FoR je glasilo Sekcije za mladinsko knjižničarstvo pri ZBDS. Tukaj najdete zadnji dve številki: četrto številko (nov. 2023)  in tretjo številko (nov. 2022)
 • Šolska knjižnica je revija, ki jo izdaja Zavod Republike Slovenije za šolstvo.
 • Štubidu je revija, ki jo izdaja Sekcija študentov bibliotekarstva s podporo Študentskega sveta Filozofske fakultete UL. Na voljo je na strani ZBDS, arhiv najdete tukaj.
 • Uporabna informatika je edina slovenska strokovna revija za področje informatike, ki občasno objavlja tudi izvirne prispevke tujih avtorjev v angleščini. Kot strokovna revija seznanja strokovno javnost in uporabnike s tekočimi dosežki informatike po svetu in v Sloveniji.

Tuje:

 • IFLA journal je mednarodno priznana revija, ki objavlja članke s področja knjižničnih in informacijskih storitev ter ter obravnava družbena, politična in gospodarskih vprašanja, ki vplivajo na dostop do informacij.
 • IFLA Metadata Newsletter je polletna revija, ki obravnava vprašanje bibliografske obdelave.
 • BuB je ena najbolj priznanih revij s področja knjižnične in informacijske dejavnosti v nemško govorečem svetu.
 • Vjesnik bibliotekara Hrvatske je strokovni časopis  Hrvaškega knjižničarskega društva.
 • American Libraries je strokovna revija, ki jo izdaja združenje ameriških knjižničarjev.
 • The Journal of the Association for Information Science and Technology (JASIST)  je vodilna revija z recenziranimi raziskavami s področja informacijske znanosti. Objavlja izvirne raziskave, ki se osredotočajo na proizvodnjo, odkrivanje, zajemanje, shranjevanje, iskanje, predstavitev, upravljanje, razširjanje, uporabo in vrednotenje informacij ter na orodja in tehnike povezane s temi procesi.
 • Qualitative and Quantitative Methods in Libraries objavlja znanstvene članke o sodobnih raziskavah v bibliotekarski in informacijski znanosti.
 • Information Research je prosto dostopna mednarodna znanstvena revija, namenjena objavljanju rezultatov raziskav na številnih področjih, povezanih z informacijami. Poseben poudarek je na človeku, ki išče in uporablja informacije.

 

Prispevki iz zbornikov posvetovanj World Library and Information Congress: IFLA General Conference and Assembly na portalu IFLA Library (2013 – 2019) in Conference Proceedings (1994 – 2018).

 

Standardi:

Prevodi:

 

Sorodne publikacije so objavljene tudi na strani ZBDS, Založništvo.

 

Raziskave, strategije:

 

Domače:

 

Tuje: 

 

 

Tukaj najdete povezave, posnetke in gradivo s preteklih strokovnih spletnih dogodkov.

16. februar 2024

Domfest po Domfestu : domoznanstvo za vse generacije. Na mladih svet stoji

DOMOZNANSTVO ZA VSE GENERACIJE – NA MLADIH SVET STOJI –
refleksija 7. domfesta Celje, 2022

16. februarja 2024 je v organizaciji Sekcije za domoznanstvo in kulturno dediščino ZBDS, Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in Osrednje knjižnica Celje potekala okrogla miza v spletnem okolju, na kateri so udeleženci opravili refleksijo v delu ciljne skupine, ki se nanaša na mlajšo generacijo, in tako na podlagi zbranih dragocenih podatkov in primerov dobrih praks izkoristili dano priložnost in »zgodbo« še nadgradili.

Posnetek prireditve najdete na YouTube kanalu ZBDS.

21. november 2023

Praznik zlatih hrušk

21. novembra 2023 so bila na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podeljena priznanja zlata hruška, ki je vseslovensko knjižničarsko priznanje za kakovostno mladinsko knjigo.  Podeljujeta jih  Mestna knjižnica Ljubljana in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

Posnetek prireditve najdete na YouTube kanalu Mestne knjižnice Ljubljana.

2.-5. oktober 2023

ABC bralne pismenosti V, strokovno srečanje 2.- 5. oktober 2023

ABC bralne pismenosti V

Strokovni dogodek je potekal med 2. in 5. oktobrom 2023, med 16. in 19. uro, na spletu.

Vsebina je na voljo na strani Mariborske knjižnice, posnetke pa najdete na YouTube kanalu Mariborske knjižnice.

20. - 22. september 2023

Posvetovanje sekcij ZBDS 2023, 20. – 22. september 2023, IZUM, Maribor + v spletnem okolju

Posvetovanje sekcij ZBDS 2023

Med 20. in 22. septembrom 2023 je v prostorih IZUM v Mariboru in na spletu potekalo posvetovanje sekcij ZBDS z naslovom Proaktivno delovanje knjižnic (2): uspehi, izkušnje in dileme v praksi.  Na strani ZBDS so pod gumbom PREZENTACIJE na voljo prosojnice predstavitev.

Vabljeni k ogledu!

24. maj 2023

Občanska znanost

Knjižnica, srce mesta 2023: občanska znanost

Šesto mednarodno posvetovanje MKL Knjižnica, srce mesta 2023 je bilo posvečeno občanski znanosti (angl. citizens science), mednarodnemu gibanju, v okviru katerega se tisoči prostovoljcev v številnih državah z različnimi načini zbiranja, komentiranja in analiziranja podatkov vključujejo v skupne projekte.

Posvetovanje je bilo izvedeno hibridno, v živo in preko ZOOM.

Zbornik povzetkov prispevkov najdete na tej povezavi.

Na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana so na voljo tudi posnetki in predstavitve s posvetovanja. Povezava do posnetka in predstavitve je pri naslovih posameznih prispevkov.

Vabljeni k ogledu!

11. maj 2023

Knjižničar knjižničarju devetič: dan dobrih praks, 11. maja 2023 v Ljubljani; najavno besedilo

Dan dobrih praks Knjižničar knjižničarju IX

Sekcija za splošne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije je v sodelovanju z Združenjem splošnih knjižnic in Mestno knjižnico Ljubljana organizirala strokovno srečanje Knjižničar – knjižničarju devetič: dan dobrih praks.  Dogodek je bil v Mestni knjižnici Ljubljana, Knjižnici Zalog, v četrtek, 11. maja 2023.

Posnetek dogodka najdete na tej povezavi.

Vabljeni k ogledu!

oktober - november 2022

7. Maraton pozitivne psihologije - najavna pasica

7. maraton pozitivne psihologije

Splošne knjižnice so se letos pridružile nagrajeni družbeno odgovorni iniciativi Maraton pozitivne psihologije, ki je potekal od 8. oktobra 2022 do 15. februarja 2023.  V program so bila vključena tudi tri predavanja naših kolegov za promocijo branja: dr. Miha Kovač, Veronika Vurnik Škrabec in mag. Marijan Špoljar.  Na spodnjih povezavah najdete posnetke njihovih predavanj:

 

15. 10. 2022: dr. Miha Kovač, Ali ima branje sploh še kak smisel?

5. 11. 2022: Veronika Vurnik Škrabec, O vplivu knjig na bralca ali kako lahko knjige rešujejo življenje

19. 11. 2022: mag. Marijan Špoljar, Brat Ira z ​pol oženja

 

Povezave na druga predavanja v sklopu 7. maratona pozitivne psihologije so na voljo na njihovi spletni strani.

10. november 2022

Najava posveta Knjižnica igrišče znanja in zabave 2022 - naslovna slika

Ded, ki je prisurfal na internet

10. novembra je preko spletne platforme Zoom potekalo 17. mednarodno strokovno srečanje Knjižnica – igrišče znanja in zabave, ki sta ga organizirali Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac. Tema letošnjega srečanja je bila vključevanje starejših z naslovom Ded, ki je prisurfal na internet: od analogne k digitalni inkluziji starejših.  Program si lahko ogledate tukaj.

Posnetki prispevkov so na voljo na YouTube kanalu  Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Dostopen je prispevek:

Anja Rebolj, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto: Potrebe starejših v splošnih knjižnicah

21. oktober 2022

Domfest 22

7. festival domoznanstva, Domfest ’22: domoznanstvo za vse generacije

Osrednja knjižnica Celje v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami in Sekcijo za domoznanstvo in kulturno dediščino organizirala 7. festival domoznanstva, Domfest ’22, ki je potekal v petek, 21. oktobra 2022 v živo v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje.

Del dogodka je bila tudi podelitev Goropevškovih nagrad (v sodelovanju z ZBDS) za izjemne uspehe na področju domoznanstva in kulturne dediščine, ki so širšega družbenega pomena in prispevajo k napredku domoznanske dejavnosti v knjižnicah. Dobitnika nagrad sta Silvo Grmovšek in Vili Rezman.

Program in utrinki s prireditve

Zbornik prispevkov

19.-20. oktober 2022

COBISS konferenca 2022 naslovna slika

Konferenca COBISS 2022

Med 19. in 20. oktobrom 2022 je na IZUM-u v Mariboru potekala že 23. konferenca COBISS. Letošnji moto je bil Skupaj krepimo zaupanje v znanost in razvoj.  Tukaj najdete program konference, posnetki predavanj pa so na voljo na tej povezavi.

3.-7. oktober 2022

Strokovno srečanje ABC bralne pismenosti 4, 3.- 7.. oktober 2022 - simbolna slika

ABC bralne pismenosti IV

Strokovni dogodek je potekal med 3. in 7. oktobrom 2022, med 17. in 20. uro, na spletu.

Predstavitve prispevkov so na voljo na strani Mariborske knjižnice, posnetke pa najdete na YouTube kanalu Mariborske knjižnice.

21.-23. september 2022

Kongres ZBDS 2022 Proaktivno delovanje knjižnic

Kongres ZBDS 2022 : Proaktivno delovanje knjižnic

Med 21. in 23. septembrom 2022 je v spletnem okolju potekal Kongres ZBDS na temo Proaktivno delovanje knjižnic. Program za vse tri dni se nahaja na spletni strani ZBDS.

Posnetki predavanj so na voljo na tej povezavi.

17. maj 2022

Inkluzivnost splošnih knjižnic - najava strokovnega posveta

Inkluzivnost splošnih knjižnic: Dostopnost knjižničnega prostora

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne sta v torek 17. maja 2022 pripravili strokovni posvet, ki je potekal preko videokonferenčne platforme ZOOM. Poudarek posveta je bil na dostopnosti knjižnic, knjižničnega gradiva in knjižničnih storitev, usmeritvam na tem področju ter dobrim praksam doma in v tujini.  Program je dostopen tukaj.

Dostopni so naslednji prispevki:

11. maj 2022

MKL strokovna sreda Predstavitev novejše mladinske knjižne produkcije 11. maj 2022

Predstavitev novejše mladinske knjižne produkcije

Na majski Strokovni sredi v organizaciji Mestne knjižnice Ljubljana je bila predstavljena novejša mladinska knjižna produkcija s slovenskega knjižnega trga.

Posnetek dogodka je na voljo na tej povezavi.

13. april 2022

April v MKL - Mestna knjižnica Ljubljana inovativno za vas

April v MKL: Mestna knjižnica Ljubljana inovativno za vas

V mesecu aprilu Mestna knjižnica Ljubljana že vrsto let pripravi strokovni dogodek, na katerem predstavijo strokovne rešitve različnih knjižničnih vsebin.  Letošnja rdeča nit je bila proaktivna knjižnica.

Posnetki posameznih prispevkov so zbrani na povezavi: https://youtube.com/playlist?list=PLGneYb24tunJKF-YvUuGKeAgzzttSLZ7f

Posnetek celotnega dogodka je na tej povezavi

6. april 2022

70 let knjižne zbirke Sinji galeb - plakat

70. obletnica knjižne zbirke Knjižnica Sinjega galeba

Aprilska Strokovna sreda v organizaciji Mestne knjižnice Ljubljana je bila posvečena 70. obletnici knjižne zbirke Knjižnica Sinjega galeba. Prinaša zanimive vsebinske poudarke o tej knjižni zbirki, ki močno oblikuje bralno krajino tako mladih kot tudi odraslih bralcev.

Posnetek simpozija je na voljo na tej povezavi.

13. november 2021

Društvo bibliotekarjev Gorenjske Knjižničarji: pogled v prihodnost

Knjižničarji : pogled v prihodnost

3. izobraževalni dan Društva bibliotekarjev Gorenjske je potekal v soboto, 13. novembra na spletu, gostitelj je bila ZBDS. Program si lahko ogledate tukaj.

Posnetki prispevkov so na voljo na YouTube kanalu ZBDS

28. oktober 2021

Knjižnica odsev inkluzivne družbe

Knjižnica odsev inkluzivne družbe

16. mednarodno strokovno srečanje Knjižnica – igrišče znanja in zabave v organizaciji Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto in Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac je letos potekalo 28. oktobra na spletu. Letošnja tema je bila Knjižnica odsev inkluzivne družbe. Program si lahko ogledate tukaj.

Posnetki prispevkov so na voljo na YouTube kanalu Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

4. do 8. oktober 2021

ABC bralne pismenosti III

Strokovni dogodek  z naslovom  Radovednost in navdušenje: ključna za spodbujanje bralne pismenosti?  je potekal od 4. do 8. oktobra 2021, med 17. in 20. uro, na spletu.

Predstavitve prispevkov so na voljo na strani Mariborske knjižnice. 

V okviru strokovnega dogodka je bila posneta in objavljena tudi serija podcastov.

30. september 2021

efest

2. eFest

Osrednja knjižnica Celje je v sodelovanju z ostalimi OOK pripravila 2. eFest, ki je med 28. in 30. septembrom potekal preko spleta. Namen dogodka je bil predstaviti novosti in nekatere dobre prakse na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije v splošnih knjižnicah in pri upravljanju z njo. Vsak dan smo obravnavali eno temo: 1. dan Cobiss in nove rešitve, 2. dan varnost na spletu in 3. dan storitve knjižnic v času covid.

Program si lahko ogledate tukaj, posnetke prispevkov pa na kanalu Arnes Video.

21. do 23. september 2021

Uporabnik v kontekstu sprememb

Med 21. in 23. septembrom 2021 je potekalo Posvetovanje sekcij ZBDS 2021 z naslovom Uporabnik v kontekstu sprememb. 

Posnetke prispevkov si lahko ogledate na YouTube kanalu ZBDS.  Posnetki, razvrščeni po dnevih, so na tej povezavi.

13. maj 2021

Dan dobrih praks Knjižničar knjižničarju VII

Sekcija za splošne knjižnice pri ZBDS je v sodelovanju z Združenjem splošnih knjižnic 13. maja 2021 pripravila srečanje DAN DOBRIH PRAKS – KNJIŽNIČAR KNJIŽNIČARJU sedmič.

Program si lahko ogledate tukaj, posnetke prispevkov pa na YouTube kanalu Sekcije za splošne knjižnice ZBDS.

21. april 2021

Ugriznimo v zlate hruške - Strokovna sreda, simpozij, 21. 4. 2021

Ugriznimo v zlate hruške

Simpozij Ugriznimo v zlate hruške je bil v april 2021 prestavljen iz leta 2020. Posvečen je bil dvema pomembnima obletnicama v strokovnem prizadevanju Pionirske, in sicer 10. obletnici priznanj zlata hruška in 20. obletnici izdajanja Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig.

Posnetek simpozija si lahko ogledate na YouTube kanalu Mestne knjižnice Ljubljana.

15. april 2021

Inkluzivnost splošnih knjižnic - najava strokovnega posveta

Inkluzivnost splošnih knjižnic: slepi in slabovidni

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne sta 15. aprila 2021 pripravili strokovni posvet, ki je potekal preko videokonferenčne platforme ZOOM. Poudarek posveta je bil na dostopnosti knjižnične dejavnosti slepim in slabovidnim, novostim na področju dela s slepimi in slabovidnimi uporabniki, zagotavljanju spletne dostopnosti ter dobrim praksam doma in v tujini. Program je dostopen tukaj.

Dostopni so naslednji prispevki:

 

1. do 3. december 2020

Konferenca COBISS Meet 2020

COBISS Meet 2020

IZUM je v času med 1. in 3. decembrom 2020 organiziral že tradicionalno konferenco COBISS, tokrat pod naslovom COBISS Meet 2020. Konferenca se je odvijala v živo na spletni platformi Hopin.

Nagovore in vsa predavanja, vključno z razpravami, si lahko ogledate na YouTube kanalu COBISS poti do znanja.

19. november 2020

Društvo bibliotekarjev Ljubljana LOGO

Strokovno srečanje DBL “So knjižnice dostopne?”

Društvo bibliotekarjev Ljubljana je v četrtek, 19. novembra 2020, pripravilo jesensko strokovno srečanje z naslovom »So knjižnice dostopne?«. Srečanje je zaradi zdravstvenih razmer potekalo preko aplikacije ZOOM.  Govorili so o dostopnosti knjižnic v času epidemije, o dostopnosti različnih vrst knjižnic in o dostopnosti knjižnic za uporabnike s posebnimi potrebami.

Gradiva s strokovnega srečanja so na voljo na tej povezavi. Prijetno branje!

22. oktober 2020

Domfest, vabilo manjše

DOMFEST, 6. festival domoznanstva

Mestna knjižnica Kranj je v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami pripravila DOMFEST, 6. festival domoznanstva, z naslovom Posebne domoznanske zbirke – izzivi in priložnosti.

Dogodek je potekal v četrtek, 22. oktobra 2020, od 9. ure dalje na spletu. Predavatelji so predstavili skrajšane in najbolj zanimive dele svojih člankov, ki so izšli v zborniku festivala, tega bodo prejeli vsi udeleženci.

Tukaj najdete povezavo do konference Domfest po Domfestu.

20. oktober 2020

Knjižničar knjižničarju 2020, vabilo

Dan dobrih praks Knjižničar knjižničarju VI

Zaradi zdravstvenih okoliščin se ni bilo mogoče srečati v Tržiču, kot je bilo načrtovano. So pa kolegice iz Sekcije za splošne knjižnice vse nastopajoče povabile, da izvedejo dogodek na spletu.

Od 20. oktobra 2020 naprej vas vabimo k ogledu zanimivih predstavitev, ki so nastale na podlagi dobrih projektov.

Posnetke si lahko ogledate na tej povezavi.

5. do 9. oktober 2020

ABC bralne pismenosti 2020 prestavljeno na splet

ABC bralne pismenosti

Strokovni dogodek je potekal v digitalnem okolju med 5. in 9. oktobrom 2020.  Predavanja so potekala prek aplikacije ZOOM.

Predstavitve prispevkov so na voljo na strani Mariborske knjižnice.