Skok na glavno vsebino

Varovanje zasebnosti

Varovanje zasebnosti

Varovanje zasebnosti


Varstvo osebnih podatkov

Portal slovenskih splošnih knjižnic Knjižnice.si (v nadaljevanju: portal Knjižnice.si) spoštuje zasebnost uporabnikov in zbira samo tiste podatke, ki jih uporabniki dostavijo prostovoljno.

Portal Knjiznice.si se zavezuje, da bo z zbranimi podatki ravnal skrbno in jih hranil ter obdeloval v skladu z zakonodajo (Zakon o varstvu osebnih podatkov in Splošna uredba o varstvu podatkov – GDPR).

Posameznik lahko s pisno zahtevo, ki jo pošlje na e-naslov portal.knjiznice.si@mb.sik.si, zahteva dopolnitev, popravek, blokiranje oziroma omejitev obdelave ali izbris osebnih podatkov ter ugovarja obdelavi podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim na portalu Knjižnice.si.

Podatki, ki se zbirajo ob registraciji

  • Uporabnik mora ob registraciji obvezno posredovati naslov e-pošte.
  • Uporabnik mora izbrati uporabniško ime in geslo, ki ju oblikuje poljubno.

S tem ko se registrira, dobi uporabnik možnost sodelovanja v forumih. Registrirani uporabnik lahko v svojem uporabniškem profilu navede tudi ime in priimek, ki ga portal ne uporablja v svoje namene.

Kako se uporablja naslov e-pošte uporabnika

Portal Knjižnice.si lahko uporabi naslov e-pošte uporabnika za to, da mu pošlje naslednje vrste elektronskih obvestil:

  • obvestila, za katera se je uporabnik sam prijavil (npr. obvestilo o novi objavi na forumu)
  • občasna sporočila, potrebna za ohranjanje stika (npr. ponastavitev pozabljenega gesla)

Posameznik lahko svoje pravice glede obdelave osebnih podatkov ureja ali preverja tudi pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije.

 

Piškotki

Piškotki so majhne datoteke, ki jih med obiskom spletnega mesta strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku, ta pa jih nato naloži na uporabnikovo napravo (računalnik, tablico, pametni telefon), s katero uporabnik dostopa do spletnega mesta. Ob naslednjem obisku spletnega mesta brskalnik prebere piškotek in posreduje informacije spletnemu mestu. Če bi radi izvedeli še več o sami tehnologiji piškotkov, obiščite ustrezno spletno mesto, na primer http://en.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie.

Portal Knjižnice.si za polno delovanje uporablja piškotke. Piškotki omogočajo, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo uporabnikom in z analizo obiska spletno mesto izboljšujemo. Piškotki sami po sebi ne prepoznajo individualnega uporabnika, pač pa napravo, ki je bila uporabljena pri dostopu.