Skok na glavno vsebino

Kje naj začnem

Kje naj začnem

Uporabniki > Kje naj začnem


Otrok izbira knjigo

Dobrodošli v slovenskih splošnih knjižnicah!

Splošne knjižnice - infografika hiša

Splošno knjižnico lahko kdorkoli obišče kjerkoli v Sloveniji in brez članske izkaznice uporablja gradivo ter storitve v njenih prostorih v skladu s pravili. Če si želi gradivo izposoditi na dom, z vpisom v knjižnico pridobi člansko izkaznico in postane ČLAN KNJIŽNICE, s čimer so mu dostopne vse njene storitve brez omejitev. Če knjižnice zaradi različnih razlogov posameznik ne more obiskati in uporabiti njenih storitev, so poleg potujočih knjižnic na voljo različne druge oblike dostave gradiva, tudi dostava gradiva na dom.

Splošne knjižnice - infografika podatki

V slovenskih splošnih knjižnicah lahko brezplačno obiskujete prireditve, se udeležujete izobraževanj, prebirate knjige, časopise in revije ter uporabljate računalnike in internet. Če pa si želite knjige, revije, igrače ali druga knjižnična gradiva izposoditi na dom ali uporabiti spletne elektronske baze podatkov na daljavo, se morate v knjižnico tudi včlaniti. Z vpisom se obvežete, da boste pri uporabi knjižničnega gradiva ravnali v skladu s Pravilnikom o splošnih pogojih poslovanja  knjižnice. Ta pravilnik varuje vaše interese, vaši knjižnici pa omogoča, da opravlja storitve učinkovito, kakovostno in v korist vseh uporabnikov.

Ob vpisu v knjižnico izpolnite in podpišete pristopno izjavo ter se izkažete z osebnim dokumentom. Otroci do 15. leta potrebujejo pri vpisu pomoč staršev ali skrbnikov, ki zanje izpolnijo pristopno izjavo. V nekatere knjižnice se lahko vpišete tudi preko spleta.

Pravico do članstva praviloma pridobite s plačilom letne članarine in/ali članske izkaznice. Stroški vpisa se v knjižnicah razlikujejo, preverite jih v ceniku vaše knjižnice. Plačila članarine so po zakonu oproščeni mladi do 18. leta in brezposelne osebe ob predložitvi ustreznega uradnega dokumenta. Oprostitev ali znižanje članarine lahko uveljavljajo tudi drugi člani, določeni v pravilniku o splošnih pogojih poslovanja knjižnice.

Članstvo v knjižnici velja leto dni, po njegovem preteku vas bomo v knjižnici povabili k podaljšavi. Izkaznica, ki jo pridobite z včlanitvijo, je neprenosljiva in bo vaša redna sopotnica na poti v knjižnico. Z darilnim bonom pa lahko članstvo v knjižnici tudi podarite.

Izposoja gradiva

V knjižnici si lahko gradivo izposodite ob predložitvi članske izkaznice. Po izposoji prejmete tiskan izpis izposojenega knjižničnega gradiva z datumi vračila. Rok izposoje lahko kadarkoli preverite tudi preko 24-urnega spletnega servisa COBISS+ Moj profil. Za vstop v servis potrebujete številko članske izkaznice in geslo, ki ga pridobite ob vpisu v knjižnico.

V izbranih e-virih si lahko na daljavo izposodite tudi e-knjige, prebirate e-revije ali iščete informacije v enciklopedijah in drugih specializiranih bazah podatkov.

Podaljševanje izposoje gradiva

S pravočasnim vračilom ali podaljšavo izposojenega knjižničnega gradiva se izognete plačilu stroškov zamudnine. Rok izposoje lahko podaljšate v skladu s Pravilnikom o splošnih pogojih poslovanja izbrane knjižnice. V kolikor gradivo ni rezervirano, lahko podaljšavo izvedete ob obisku knjižnice, po telefonu ali preko 24-urnega spletnega servisa COBISS+ Moj profil.

Medknjižnična izposoja

Kot član knjižnice lahko po medknjižnični izposoji naročite tudi gradivo, ki ni na voljo v vaši knjižnici. Gradivo, naročeno iz splošnih knjižnic vašega knjižničnega območja, lahko pridobite brezplačno. V okviru te storitve lahko v vaši knjižnici naročate gradivo, ki se uporablja v študijske, raziskovalne in kulturno-izobraževalne namene ter za spodbujanje bralne pismenosti. Za ostalo gradivo, naročeno iz drugih slovenskih ali tujih knjižnic, je potrebno poravnati stroške medknjižnične izposoje po ceniku vaše knjižnice.

Pri uporabi medknjižnično izposojenega gradiva je potrebno upoštevati pravila (način uporabe in rok izposoje) knjižnice, ki je gradivo posodila.

Želite brati, pa iz takšnega ali drugačnega razloga ne morete v knjižnico? Klik na zgornjo ikono vas bo vodil do številnih mobilnih storitev, ki jih za vas izvajamo v slovenskih splošnih knjižnicah.

V splošnih knjižnicah lahko brezplačno uporabljate brezžični omrežji Libroam in Eduroam ali interna wi-fi omrežja.

Libroam (LIBrary ROAMing) predstavlja sistem gostovanja v brezžičnih omrežjih, ki so vzpostavljena v slovenskih knjižnicah po enotnih tehničnih merilih, veljavnih za mednarodno federacijo brezžičnih omrežij Eduroam. Uporabniški račun, ime in geslo za dostop do omrežja Libroam vam dodeli vaša knjižnica.

Eduroam (EDUcation ROAMing) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Študenti, učenci, pedagogi, raziskovalci in drugi lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje Eduroam, v Sloveniji ali tujini. Za uporabo je potrebno le odpreti prenosnik in to ne glede na to kje: na domači ustanovi ali na primer na Univerzi v Edinburgu. Podrobnejša navodila za dostop do omrežja Eduroam dobite v vaši knjižnici.

Sistem »Vprašaj knjižničarja« vam omogoča postavitev vprašanj dežurnemu knjižničarju. Odgovor boste dobili takoj v klepetu ali v 24 urah po e-pošti. Storitev je brezplačna in ni pogojena s članstvom v knjižnici.