Skok na glavno vsebino

Pomagamo pri branju

Pomagamo pri branju

Uporabniki > Storitve > Vključevanje v družbo > Pomagamo pri branju


Veliko ljudi zaradi različnih vzrokov težko bere in razume običajna besedila. Posledično ne dobijo ustreznih informacij, zato ne morejo uveljaviti svojih pravic, kar vpliva na kakovost njihovega življenja ter njihov socialni položaj. Ljudje z ovirami pri branju, kot npr. bralci z disleksijo, ljudje z motnjami v duševnem razvoju, ljudje po kapi, možganskih poškodbah, starejši ljudje z demenco, pa tudi gluhi in naglušni, priseljenci, ki se šele učijo jezika, itd. si zato zaslužijo posebno pozornost. Skoraj petina Slovencev občuti ovire pri branju vsaj v enem obdobju življenja.

 

Lahko je brati logotip

Lahkemu branju je namenjen projekt Lahko je brati, v katerem poleg drugih partnerjev sodeluje Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem. Namen projekta je razvoj metod in didaktičnih gradiv za izobraževanje govorcev s posebnimi potrebami.

V knjižnicah se trudimo, da bi bilo branje in informacije na voljo vsakomur. Za različne skupine uporabnikov organiziramo različne bralno pogovorne urice, prilagojene bralne značke in druge različne prilagojene oblike bibliopedagoških dejavnosti. Nekatere knjižnice izvajajo ure glasnega branja, organizirajo literarne večere, ki jih izvajajo osebe s posebnimi potrebami, v prostorih knjižnic pa pripravijo tudi razstave izdelkov varovancev varstveno delovnih centrov.

Knjižnice imajo v svojih zbirkah gradivo, ki je primerno za dislektike in ki je napisano v obliki lahkega branja. Večina knjižnic to gradivo posebej označi ali pa ga ima postavljenega v posebnih kotičkih. Ponekod si je mogoče izposoditi bralna ravnila ali pa zgodbo prebrati kužku. Nekaj gradiva v obliki lahkega branja je mogoče najti na spletni strani Zavoda RISA.