Skok na glavno vsebino

Projekti za promocijo branja

Projekti za promocijo branja

Uporabniki > Storitve > Bralna kultura in bralna pismenost > Projekti za promocijo branja


Športajmo in berimo

Športajmo in berimo - #športajmoinberimo

Nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami #špotrajmoinberimo je namenjen mladostnikom med 15. in 19. letom starosti, ki večino svojega prostega časa namenijo športu. Oblikovan je v sodelovanju med Ministrstvom za kulturo RS, Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje RS, Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport RSZavodom RS za šolstvoCentrom za spodbujanje bralne pismenosti v Mariborski knjižnici, Javno agencijo za knjigo RS in Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez.

Rastem s knjigo

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture, ki ga v sodelovanju s splošnimi knjižnicami izvaja Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Namen projekta je spodbujanje osnovnošolcev in srednješolcev k branju mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev in k obiskovanju splošnih knjižnic. Oglejte si predstavitev projekta za 2020/2021.

Nacionalni mesec skupnega branja

Od 8. septembra 2018 (mednarodni dan pismenosti) je v Sloveniji prvič potekal Nacionalni mesec skupnega branja 2018 (NMSB), ki so ga zasnovali pobudniki projekta: Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, skupaj s partnerji akcije: resorni ministrstvi in Andragoški center Slovenije ter Javna agencija za knjigo kot sofinancerka komunikacijske akcije. Častna pokrovitelja akcije sta bila predsednik republike Borut Pahor in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO.

Noč knjige

Noč knjige je mednarodni dogodek, ki v Sloveniji poteka pod častnim pokroviteljstvom UNESCA. Nagovarja vse generacije bralcev, od najmlajših do najstarejših in povezuje vse deležnike na področju knjige in branja v Sloveniji ter širše. Odvija se letno na svetovni dan knjige 23. aprila. Spodbuja dvig bralne kulture, pismenosti ter vrednot domišljije in znanja v družbi.

Noč z Andersenom

Noč z Andersenom je mednarodni projekt, razširjen v 21 državah. Najbolj množično ga pripravljajo na Češkem, kjer se je leta 2000 na mednarodni dan mladinske književnosti in rojstni dan Hansa Christiana Andersena tudi začel. Sicer pa se odvija še na Slovaškem, Poljskem, Hrvaškem, v Grčiji, Španiji, Švici, Novi Zelandiji, Avstraliji, ZDA, Keniji in drugod po svetu. V Sloveniji je leta 2006 Noč z Andersenom prva organizirala Knjižnica Antona Tomaža Linharta Radovljica, nato pa sta se ji pridružili še Knjižnica Brežice ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.