Skok na glavno vsebino

Bralna priporočila

Bralna priporočila

Uporabniki > Storitve > Bralna kultura in bralna pismenost > Bralna priporočila


V splošnih knjižnicah pripravljamo priporočilne sezname knjižničnega gradiva v različnih oblikah, od preprostih tiskanih do kompleksnejših spletnih. Na tem mestu izpostavljamo projekte širšega, nacionalnega pomena:

Dobreknjige.si je spletno orodje za promocijo branja in dobre literature, namenjeno vsem, ki v poplavi literature iščete nekaj dobrega zase. Večkrat nagrajeno platformo s celovitimi, neodvisnimi priporočili dobrih knjig soustvarjamo v slovenskih splošnih knjižnicah, v sodelovanju z literarno stroko in bralci.

Promocijski film portala Dobreknjige.si

Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig

Priročnik pregledno in sistematično predstavlja produkcijo mladinskih knjig obravnavanega leta:

  • pregledno z vidika ustaljenih poljudnih in strokovnih razdelitev, ki jih strokovnjaki in praktiki uporabljajo pri obravnavi knjižnega gradiva (abeceda, postavitvene skupine, starostne stopnje, strokovne skupine);
  • sistematično z vidika predstavitvenih skupin od najpreprostejših igralnih oblik, preko pripovedi do estetsko izbrušenih in miselno izostrenih besedil.

Pripravlja ga Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

Zlata hruška

Zlata hruška je znak kakovosti otroških in mladinskih knjig.  Seznam knjig – Zlatih hrušk – iz knjižne produkcije 2021 je na voljo tukaj.

Vsako leto narašča število izdanih naslovov in sorazmerno s tem tudi poznavalska in mentorska neobvladljivost tega področja. Podelitev Zlatih hrušk je tako ena od priložnosti, da se v javnosti uveljavi promocija kakovostnih knjig, da javnost izve, da je mladinska književnost del umetnosti in kulture naroda in da ima mladinsko leposlovje tudi socialno, psihološko, etično in kulturološko poslanstvo. Rezultati vrednotenj so namenjeni založnikom in izdajateljem.

Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi

Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi - naslovnica brošure

Bralnospodbujevalno akcijo Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi sta ob 110. obletnici rojstva Kristine Brenkove in ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke skupaj zasnovali Mestna knjižnica Ljubljana in Slovenska sekcija IBBY. V obliki brošure so pripravili 110 kakovostnih bralnih predlogov in akcijo povezali z letošnjo poslanico Ameriške sekcije IBBY Glasba besed, pesnice Margarite Engle in ilustratorja Rogerja Mella.

Glasba besed Kristine Brenkove