Skok na glavno vsebino

Prispevek

Prispevek

Aktualno > 22. Pravljični dan – Zakladi duha


22. Pravljični dan – Zakladi duha

V Mariborski knjižnici letos organiziramo že 22. Pravljični dan, ki se bo tokrat odvil na prav posebni lokaciji, v objemu pohorskih gozdov in v cerkvici sv. Bolfenka na Mariborskem Pohorju, kjer bomo ob poslušanju zgodb in pravljic raziskovali »zaklade duha«. Veseli bomo, če se nam s svojimi družinami ali prijatelji pridružite tudi vi.

Dopoldan se bomo podali na družinski pravljični pohod po Rozkini poti, popoldanski del bomo nadaljevali s pohorskimi pravljicami kot jih je zapisal Paul Schlosser. Po premoru ob pohorskih dobrotah bomo dan zaključili s pripovedovanjem zgodb za odrasle.

Vse prireditve so brezplačne. Cerkev sv. Bolfenka se nahaja le tri minute hoje od zgornje postaje Pohorske vzpenjače. Za udeležence dogodkov bomo zagotovili določeno število brezplačnih povratnih vozovnic za Pohorsko vzpenjačo, ki jih bodo obiskovalci lahko prevzeli na dan dogodka na blagajni spodnje postaje vzpenjače.

V primeru slabega vremena bomo vse dogodke izpeljali v notranjosti cerkvice sv. Bolfenka.

 

Program 22. Pravljičnega dne:

 

Družinski pravljični pohod po Rozkini poti ob 11. uri

V spremstvu Hedvike Jenčič, gozdarske inženirke z Zavoda za gozdove Slovenije, OE Maribor, in ob pripovedovanju Zdenke Gajser, Lee Hedl, Agice Kovše ter Roberta Kerežija iz Mariborske knjižnice bomo potovali po Rozkini učni poti. Sprehod bomo pričeli in zaključili pred cerkvijo sv. Bolfenka.
Pot, ki bo predvidoma trajala 90 minut, je primerna za družine in starejše. Priporočamo pohodno obutev.

 

Zakladnica Schlosserjevih pohorskih pripovedk  ob 15. uri

O Pohorskih pripovedkah, kot jih je zapisal Paul Schlosser, se bomo pogovarjali z urednikom knjige v slovenskem jeziku, Andrejem Guličem, in z Metko Damjan, gledališko lektorico. Glasba: Marko Grobler.

 

Pravljično popoldne za odrasle  ob 16.30 uri

Na pripovedovalskem dogodku bomo povezali pohorsko pripovedno izročilo in sodobno literaturo. Nastopili bodo: Zdenka Gajser, Borut Gombač, Vid Kmetič in Agica Kovše ter Dragica Gramec in Marjeta Resnik, udeleženki delavnice pripovedovanja v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje Mariborske knjižnice, pod mentorstvom Metke Damjan. Pravljično doživetje bo z glasbo dopolnil Marko Grobler.

 

Več informacij najdete na strani Mariborske knjižnice.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Zavodom za Gozdove Slovenije in Zavodom za turizem Maribor. Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.