Skok na glavno vsebino

Prispevek

Prispevek

Aktualno > Teden zlatih hrušk v knjigarni Konzorcij (27. 1. – 2. 2. 2020)


Teden zlatih hrušk v knjigarni Konzorcij (27. 1. – 2. 2. 2020)

Zlata hruška je znak za kakovost otroških in mladinskih knjig.
Praznik in podelitev zlatih hrušk je ena od priložnosti, da se v javnosti uveljavi promocija kakovostnih knjig in utrdi prepričanje, da je mladinska književnost del umetnosti in kulture naroda, s pomembnim socialnim, psihološkim, etičnim in kulturnim poslanstvom.
V knjigarni Konzorcij meseca januarju že četrto leto zapored praznujemo Teden zlatih hrušk, ki bo letos potekal od  27. januarja do 2. februarja. V tem času se bo zvrstilo nekaj zanimivih prireditev za otroke.

PONEDELJEK, 27. 1., ob 18. uri
PES PA V SMEH
Priznanje zlata hruška 2019 za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo je prejela knjiga Pes pa v smeh.

pes_mailing.jpg

Knjigo bodo predstavili urednik Aljoša Harlamov, posebna gostja bo terapevtska psička Pippa iz Zavoda PET z vodnico Veroniko Ivančević. Pogovor bo vodila Katarina Modic.
Da se boste hitreje lotili prebiranja zabavno-resne knjige Pes pa v smeh, nekaj besed o glavnih junakih: 15-letni Tomáš ima s starši same težave. Ne sme na bajk, ker sta mu ga za kazen odvzela, ne more na fitnes, ker nimata denarja še za to – pravzaprav je žepnine dovolj kvečjemu za točen sladoled v Meku … In kot da to ni dovolj, družino ob denarnih težavah in skrbi za prababico in pradedka, ki jima zdravje vse bolj peša, zamaje še nenadni očetov odhod, Tómaš pa ima strašansko, ampak res strašansko smolo s puncami. Na srečo ima tudi smisel za humor, za dobro voljo pa neutrudno skrbi psička Žofka, včasih edina, ki zna povezati družino skupaj.
Juraj Šebesta (1964) je slovaški pisatelj, teatrolog in prevajalec. Njegov prvi roman Pes pa v smeh (2008) je zaradi svoje duhovitosti in izjemne bližine sodobnim najstnikom prejel številne nagrade, med drugim nagrado slovaške sekcije IBBY za najboljšo knjigo za mlade, bil vpisan na IBBY častno listo, nominiran pa je bil celo za prestižno slovaško nagrado anasoft litera…

SREDA, 29. 1., ob 18. uri
PRVOTNOST
Priznanje zlata hruška 2019 za slovensko mladinsko leposlovno knjigo je prejela knjiga Ferija Lainščka Prvotnost.

vabilo lainšček zlate hruške 2020

Predstavili jo bodo pisatelj in pesnik Feri Lainšček, ilustrator Jure Engelsberger, pogovor pa bo povezovala Irena Matko Lukan. Posebna gostja večera bo kantavtorica, pevka in skladateljica Ditka z uglasbenimi pesmimi iz Ferijeve pesniške zbirke Ljubi me, kot sonce sije.
Prvotnost je skrivnostna pripoved o ljubezni, odnosih med moškimi in ženskami, polna simbolov in arhetipov. Pisatelj in pesnik Feri Lainšček nas s svojim magičnim jezikom in njegovimi poetičnimi ritmi povleče v čas, ki je počasen, ponavljajoč se in neskončen. Knjiga je prvič izšla leta 2003, zdaj pa je na novo zaživela z imenitnimi ilustracijami Jureta Engelsbergerja.

ČETRTEK, 30. 1., ob 18.00
ATLAS MITOV
Priznanje zlata hruška 2019 za prevedeno mladinsko poučno knjigo je prejela knjiga Atlas mitov.

atlas-mitov_mailing.jpg

Knjigo bosta predstavili urednica Helena Kraljič in prevajalka Mojca Žnidaršič. Pogovor bo povezovala Katarina Modic.
Pripravite se na vstop v dvanajst mitoloških svetov. Morda bi bilo dobro s sabo vzeti zemljevid. Zemljevidi v Atlasu mitov so posebni: kažejo, kako dvanajst izjemnih kultur vidi svet. Za nekatere je to velikansko drevo ali gora, postavljena na glavo. Druge verjamejo, da živimo na hrbtu velikanske želve. In prav vsi mitološki svetovi so osupljivi! Ko potuješ po tem svetu, srečaš neverjetno zbirko bogov, junakov, prevarantov in pravljičnih pošasti. Na poti pazi le na volkodlake in banšije …

Toplo vabljeni!
Vstop je prost.