Skok na glavno vsebino

Obrazi slovenskih pokrajin

Obrazi slovenskih pokrajin

E-viri > Biografski leksikon > Obrazi slovenskih pokrajin


Obrazi slovenskih pokrajin

Portal Obrazi slovenskih pokrajin  je spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki ga upravlja Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami. Vanj smo združili biografije, objavljene v predhodnih regijskih leksikonih. Vključuje biografije osebnosti, ki so bile  rojene v posamezni pokrajini ali v zamejstvu, so tam živele in/ali se šolale, predvsem pa so s svojim delom na katerem koli področju pomembno zaznamovale svoje okolje.
Ozemlje Slovenije je razdeljeno na 10 pokrajin oz. pokrajinskih leksikonov, pomembni Slovenci, ki živijo v zamejstvu in tujini, so združeni v leksikon Slovenci v zamejstvu in po svetu. Meje posameznih pokrajin so določene z območji delovanja posamezne območne knjižnice, ki na portal tudi dodajajo vsebine. V skladu z vsebinsko zasnovo združenega biografskega leksikona vsebine prispevajo tudi druge knjižnice in ustanove s posameznih območij.
Spletni biografski leksikon nastaja sproti in se dopolnjuje s podatki o znanih osebnostih iz zgodovine in sedanjosti vsak dan, tako da njegova vsebina nikoli ni dokončna.