Skok na glavno vsebino

Strokovni dogodek

Prilagojeno pripovedovanje in komuniciranje

Prilagojeno pripovedovanje in komuniciranje


31 maj

Prilagojeno pripovedovanje in komuniciranje

Vsebina:

  1. del Prilagojeno pripovedovanje (Angela Klančar) (90 minut)

Predstavitev dejavnosti »Življenje je zgodba«, ki poteka v Knjižnica Jarše, knjižnici Mestne knjižnice Ljubljana, že enajsto leto. Na delavnici se boste seznanili z načinom priprave in izvedbe delavnic/ur pravljic za osebe z motnjo v duševnem razvoju, obsegala bo teoretični del, delitev dobre prakse in praktični del. Spraševali se bomo o tem, kako približati literarne junake in njihove pripetljaje, čustvovanja … tudi osebam, ki ne ali pa težko berejo.

  1. del Kompetenčni center za lahko branje (Branka Mrđenović in Katja Čop) (60 minut)

Predstavitev Kompetenčnega centra za lahko branje v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, zbirke Berem zlahka, zakonskih podlag in oblikovanja družbenih zgodb (ang. social stories).

  1. del Lahko branje (Saša Lesjak) (60 minut)

Predstavitev temeljnih informacij o lahkem branju, izkušenj s tega področja in aktualen razvoj smernic v Sloveniji in Evropi. Na predstavitvi se boste seznanili z lahkim branjem (ang. Easy-To-Read). Lahko branje so dostopne informacije, lahko branje rečemo tistim besedilom, ki jih lažje beremo in razumemo. Namenjeno je ljudem, ki zaradi različnih oviranosti trajno potrebujejo lahko berljive informacije, ter vsem, ki imajo slabše razvito veščino branja ali slabo poznajo jezik in lahkega branja sčasoma morda ne bodo več potrebovali. Lahko branje ali lažji jezik je način prilagoditve sporočil v razumljivo obliko, ima vsebinske in oblikovne zakonitosti ter različne stopnje prilagajanja, način prilagoditve je odvisen od potreb posameznega človeka ali skupin, ki lahko branje potrebujejo in je orodje vključujoče skupnosti.

  1. del Nadomestna in dopolnilna komunikacija (Mihaela Nena Vovk) (60 minut)

Predstavitev nadomestne in dopolnilne komunikacije (NDK) (angl. argumentative and alternative communication) in njene uporabe pri osebah z motnjami v razvoju. NDK je sistem, s katerim nadomestimo običajno govorno komunikacijo. Uporablja se pri osebah, ki zaradi narave svoje motnje ali okvare ne morejo uporabljati običajne govorne komunikacije. Izobraževanje bo obsegalo predstavitveni NDK, udeleženci bodo spoznali tudi gradiva in materiale.

Izvajajo: Angela Klančar, Mestna knjižnica Ljubljana, Branka Mrđenović in Katja Čop, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, Saša Lesjak, Zavod Risa, in Mihaela Nena Vovk, logopedinja

Trajanje: 1 dan, 5,5 ur

Kotizacija: brezplačno

Prijavnica

Datum in lokacija:

31. maj od 9.00 do 14.30, Knjižnica Otona Župančiča, dvorana, 3. nadstropje

Vabljeni, da obiščete spletno stran Učnega centra Mestna knjižnice Ljubljana https://www.mklj.si/ucni-center in k udeležbi na izobraževanjih povabite tudi zaposlene v svojih knjižnicah.