Skok na glavno vsebino

Strokovni dogodek

Verodostojnost virov

Verodostojnost virov


06 apr

Verodostojnost virov

Vsebina:

  1. del (Maja Vreča)

»Internet nam omogoča zelo hiter in enostaven dostop do informacij, ki jih potrebujemo.« Ali ta izjava drži? Ali se lahko zanesemo na ustreznost rezultatov naših poizvedb? Ali lahko privzamemo, da so ti rezultati kredibilni in preverjeni? Žal je odgovor na ta vprašanja skoraj zanesljivo negativen, če nismo vložili dovolj časa in znanja v iskanje in preverjanje rezultatov naših poizvedb. Na internetu smo uredniki mi sami, zato se moramo seznaniti z osnovnimi principi preverjanja verodostojnosti spletnih virov. Na predavanju bo govora o nevarnostih zaprtosti v mehurček, kako algoritmi prikazujejo omejen nabor informacij in o tem, kaj vse je treba preveriti, ko ocenjujemo, ali je določen vir verodostojen. Izobraževanje je namenjeno knjižničarjem, ki pri svojem delu in zasebno uporabljajo različne vire in morajo znati presoditi, ali so verodostojni ali ne. To znanje tudi posredujejo uporabnikom knjižnic in jim svetujejo pri izboru virov.

  1. del (dr. Sonja Merljak Zdovc)

»Nimam pojma« ali zakaj je včasih najbolj pametno reči, »ne vem«? Na lažne novice oziroma dezinformacije zlahka nasedemo, še posebej ko te vplivajo na naša čustva ali se poigravajo z našimi prepričanji. Če imamo razvite veščine medijske pismenosti, če vemo, katera orodja za razlikovanje resnice in laži imamo na voljo, bomo to znanje lažje posredovali naprej – otrokom ali staršem, prijateljem ali znancem. Na izobraževanju bomo izvedeli, kaj je medijska pismenost, zakaj je pomembna, kako prepoznavamo lažne novice, svoje znanje pa preizkusili na praktičnih primerih.

Izvajata: Maja Vreča, Arnes, in dr. Sonja Merljak Zdovc, Časoris

Trajanje: 1 dan, 3 ure

Kotizacija: brezplačno

Prijavnica

Datum in lokacija

6. april od 9.00 do 12.00, virtualna izvedba

Vabljeni, da obiščete spletno stran Učnega centra Mestna knjižnice Ljubljana https://www.mklj.si/ucni-center in k udeležbi na izobraževanjih povabite tudi zaposlene v svojih knjižnicah.